RM-SYSTÉM»Události»Tatra chce dodávat auta kanadské armádě, zakázka je za 20 mld. Kč

Tatra chce dodávat auta kanadské armádě, zakázka je za 20 mld. Kč

26.08.2011 09:59
Kopřivnice (Novojičínsko) - Kopřivnická Tatra se zapojila do tendru na dodávku 1500 vozů pro kanadskou armádu. Hodnota zakázky je 1,22 miliardy amerických dolarů (zhruba 20 miliard korun). Tatra jde do soutěže s nákladním vozidlem ATX, které postavila společně s americkým výrobcem Navistar. Informuje o tom server Ekonom.cz.

Tatra pro nové vozidlo zajišťuje svůj unikátní podvozek a kabinu, zbytek vyrábí společnost Navistar. Ta jen v USA kontroluje čtvrtinu trhu s těžkými nákladními automobilly a několik vojenských kontraktů v Kanadě už získala. Šance, by Tatrovka i díky Navistaru v tendru uspěla, se tedy podle serveru mohou zdát velké.

Do soutěže se přihlásilo ještě pět dalších společností. Je mezi nimi největší výrobce zbraní na světě, britsko-americká společnost BAE Systems, která už dříve kanadské armádě prodala desítky svých obrněných vozidel. Zájem mají také německé společnosti Daimler a Rheinmetall, americký výrobce Oshkosh a francouzská automobilka Renault.

Zájemci budou vyzváni k podání svých nabídek ještě v průběhu léta. Vítěz by měl být vyhlášen počátkem roku 2013.

Vývoj prodeje nákladních automobilů pro Tatru v letošním prvním pololetí nedopadl příliš příznivě. Prodala o 13 procent méně vozů než ve stejném období loni, celkem 352 aut oproti loňským 405. Firma ale získala nové zakázky v Brazílii. Chce tam dodávat 400 až 1000 aut ročně. Dalších 500 automobilů dodá do Saúdské Arábie.

Kopřivnická společnost Tatra je přední tuzemská automobilka. Funguje už od roku 1850, což ji řadí k nejstarším světovým výrobcům automobilů. Během let vystřídala železniční i leteckou výrobu, dnes se specializuje výhradně na produkci nákladních vozů.

Zdroj:České noviny.cz - Finanční noviny, Autor: ČTK


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy