RM-SYSTÉM»Události»Státní zástupce dohlédne na ČKD Kutná Hora

Státní zástupce dohlédne na ČKD Kutná Hora

10.06.2011 10:34
Bitva o přežití tradiční české značky ČKD Kutná Hora a o její případnou pozůstalost se dále přiostřuje. Krajské státní zastupitelství v Praze se rozhodlo vstoupit do insolvenčního řízení. Vyhovělo tak žádosti části věřitelů, kteří mají obavy, že úpadek kutnohorské slévárny je předem připraveným podvodem, jehož cílem je levný prodej firmy ukrajinskému investorovi.

Státní zastupitelství začalo hned jednat a navrhlo, aby znalec doplnil svůj posudek o ocenění podniku při případném prodeji v konkurzu. Soud totiž předběžně povolil reorganizaci, která by měla skončit prodejem kutnohorského ČKD Stachanovskému závodu ze skupiny Finance a kredit ukrajinského oligarchy a politika Konstantina Ževago. Soudkyně návrh státního zastupitelství akceptovala a kvůli doplnění posudku odvolala na neurčito chystanou schůzi věřitelů. "Insolvenčního řízení je užito jako prostředku ochrany nekalých zájmů dlužníka a spřátelených osob," uvedl advokát Jan Šafránek v podnětu jednoho z věřitelů - společnosti E.ON Energie k přezkoumání jednání dlužníka. K tomuto podnětu se pak připojil také ruský věřitel Rail Group.

"Pravděpodobně byly porušeny některé zásady insolvenčního řízení - zásada nedovoleného zvýhodňování některých účastníků insolvenčního řízení a zásada co nejvyššího uspokojení věřitelů," napsala za Rail Group advokátka Monika Rutlandová. Ta, podobně jako dříve E.ON, dále uvedla, že členem věřitelského výboru je "neoprávněná osoba" - Raw Refined Commodities (RRC). Právě společnost RRC, podle dostupných informací napojená na ukrajinského investora, skoupila některé bankovní pohledávky a jako klíčový věřitel má sehrát důležitou roli při prodeji ČKD Ukrajincům. Advokát Tomáš Zagar, který zastupuje RRC, obvinění odmítá: "V logice E.ON platí, že ten, kdo hlasuje ve prospěch reorganizačního plánu (umožní ovládnutí dlužníka), tvoří s dlužníkem koncern, a proto je vyloučen z hlasování. Námitce koncernu by se tak ubránili pouze věřitelé, kteří by hlasovali proti reorganizačnímu plánu." Podle Zagara je zřejmé, že "tyto úvahy E.ON nemohou obstát". Zdůraznil, že dlužníkovi nelze vytýkat pouhý fakt, že se snaží o vyřešení nepříznivé ekonomické situace. E.ON na druhé straně již dříve upozorňoval, že o výběru ukrajinského investora se rozhodovalo už před zahájením insolvenčního řízení. A Rail Group zase přišla s podezřením, že ČKD Kutná Hora již v minulosti prodávala výrobky na Ukrajinu za nízké ceny, což mohlo být součástí strategie přivést firmu do insolvence. Oligarcha Ževago, který by měl ČKD Kutná Hora získat, je mimo jiné poslancem ukrajinského parlamentu, spojencem bývalé premiérky Julije Tymošenkové a společníkem jednoho z nejbohatších Čechů Zdeňka Bakaly v ukrajinské společnosti Ferrexpo.

10.6.2011, E15, Jan Žižka


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy