RM-SYSTÉM»Události»Insolvence ČKD Kutná Hora je podvod, zlobí se věřitelé

Insolvence ČKD Kutná Hora je podvod, zlobí se věřitelé

31.05.2011 10:26
Slévárenská firma ČKD Kutná Hora, která je v úpadku, čelí výtkám, že narafičila své insolvenční řízení, aby se zbavila dluhů a skončila v majetku spřízněného zájemce. Novým majitelem by se měl podle informací E15 stát Stachanovský závod ze skupiny Finance a kredit ukrajinského oligarchy Konstantina Ževago. Jeden z věřitelů ČKD, společnost E.ON Energie, již podal podnět k přezkumu jednání dlužníka a požádal o vstup státního zástupce do insolvenčního řízení.

"Insolvenční řízení je užito jako prostředku ochrany nekalých zájmů dlužníka a spřátelených osob," uvedl v tomto podnětu advokát Jan Šafránek. Krajský soud v Praze následně vyzval státní zastupitelství, aby sdělilo, zda do insolvenčního řízení vstupuje. Podobný postoj jako E.ON zastávají i další věřitelé jako česká společnost Trojek nebo ruská skupina Rail Group. Šéf představenstva ČKD Kutná Hora Pavel Krenk veškerá obvinění odmítá.

Podnikatel Konstantin Ževago je poslancem ukrajinského parlamentu, spojencem opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové a společníkem českého podnikatele Zdeňka Bakaly v ukrajinské společnosti Ferrexpo. Kontrolu v ČKD Kutná Hora by měla Ževagova skupina získat prostřednictvím londýnské firmy Integrated rail - casting company, která hodlá za tradiční českou firmu zaplatit 485 milionů korun. Advokát E.ON ale vyslovuje podezření, že na dohodnutém záměru - prodat ČKD Kutná Hora za zlomek tržní ceny - v rozporu se zákonem spolupracují i členové věřitelského výboru, především společnost Raw Refined Commodities (RRC). Ta údajně tvoří s ČKD Kutná Hora koncern, takže by správně neměla být členem věřitelského výboru. Další věřitel Zdeněk Trojek, šéf firmy Trojek, deníku E15 řekl, že již ve stejné věci podal na předsedu představenstva ČKD Kutná Hora Pavla Krenka trestní oznámení. A ruský věřitel, skupina Rail Group, uvedl, že se chce se stížností obrátit na české státní představitele. ČKD Kutná Hora již v minulosti údajně prodávala výrobky na Ukrajinu za nízké ceny, což mohlo být součástí strategie přivést firmu do insolvence. Pavel Krenk, který podle dostupných informací patří ke spolumajitelům ČKD Kutná Hora, se obviněním brání. Záměrem firmy podle něj není pomoci investorské společnosti Integrated rail - casting company. Na otázku, zda ČKD jedná ve shodě s RRC, Krenk uvedl: "Neznám definici shody, neumím posoudit. RRC je naším klíčovým věřitelem. Neumím si představit, že reorganizaci zvládneme bez jejich souhlasu." Insolvenční soud povolil reorganizaci ČKD Kutná Hora s tím, že investorem má být právě Integrated rail - casting company. To ale ještě není definitivní verdikt. "Insolvenční řízení je ve stadiu, kdy byla soudem povolena reorganizace dlužníka, o které však dosud nebylo rozhodnuto s konečnou platností," uvedla v jednom z posledních rozhodnutí soudkyně Jitka Drobná.

30.5.2011, Jan Žižka, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy