RM-SYSTÉM»Události»Vzniká konkurenční plán záchrany ČKD Kutná Hora

Vzniká konkurenční plán záchrany ČKD Kutná Hora

02.05.2011 11:56
Bitva o slévárenskou firmu ČKD Kutná Hora, která je v insolvenčním řízení a měla by projít reorganizací, se vyostřuje. Záchranný plán, s nímž přišli neznámí ukrajinští investoři, naráží na pochybnosti dalších věřitelů. A vzniká konkurenční záměr, za nímž stojí velký investor působící v Evropě, který má podporu v Rusku. Deníku E15 to potvrdil zdroj z řad právníků, kteří se podílejí na přípravě investice.

Firma Integrated rail-casting company, za níž stojí Ukrajinci, nabídla 485 milionů korun za sto procent ČKD Kutná Hora, konkurenční projekt údajně počítá s investicí zhruba o sto milionů korun vyšší. Podle zdroje E15 by měl alternativní plán zahrnovat garance včetně byznys plánu a závazku zachování pracovních míst. Výroba by měla dosáhnout minimálně předkrizové úrovně, počítá se s novou technologií a odbytem v Evropě, Rusku a USA. O možnostech reorganizace budou jednat věřitelé už zítra.

Mezi ruskými věřiteli kutnohorské slévárny figurují firmy, které podnikají v oblasti nákladní železniční dopravy - RKTM, Alta a Rail Group. Právě železniční přepravci patří ke klíčovým odběratelům výrobků z Kutné Hory, například podvozků pro vagony.

Za původním ukrajinským projektem stojí podle zveřejněných, ale nepotvrzených informací ukrajinský hutní a průmyslový konglomerát DTEK. Vedení ČKD Kutná Hora uvádí, že navzdory dvouletým finančním potížím má firma dostatek objednávek. Proto také Krajský soud v Praze povolil reorganizaci a neposlal slévárnu do konkurzu. Firma loni prodělala přes 165 milionů korun.

Úpadek a reorganizaci soud vyhlásil na popud čtyř věřitelů - firem Tepelná zařízení Fík, Ideal-Trade Service, Trojek a Raw & Refined Commodities. Posledně jmenovaná společnost je napojena právě na ukrajinskou korporaci DTEK.

2.5.2011, E15, Jan Žižka


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy