RM-SYSTÉM»Události»Soud prodloužil ČKD Kutná Hora ochranu před věřiteli

Soud prodloužil ČKD Kutná Hora ochranu před věřiteli

20.01.2011 15:14
Krajský soud v Praze vyhověl slévárenské společnosti ČKD Kutná Hora a prodloužil ochranu před věřiteli o třicet dní. Tříměsíční moratorium končí dnešním dnem, firma tak dostala další měsíc na to, aby seznámila všechny věřitele s plánem záchrany a zabránila úpadku. S delší ochranou souhlasil předběžný insolvenční správce i věřitelé s nadpoloviční hodnotou celkového objemu pohledávek.

Výrobce svařovaných dílů dluží desítkám subjektů přes miliardu a sto milionů korun. Největším věřitelem je kyperská firma Raw Refined Commodities, spjatá s ukrajinským průmyslovým gigantem DTEK. Ta skoupila bankovní pohledávky a drží závazky v hodnotě 287 milionů korun.
Generální ředitel společnosti Pavel Krenk je přesvědčen, že prodloužení moratoria pomůže firmě zrychlit růst tržeb, které se propadly ze dvou miliard v roce 2008 až k hranici 750 milionů. Od října do prosince loňského roku vzrostly měsíční tržby ze 43 milionů v říjnu na 67 v prosinci. "Dlouhodobě jsme pak schopni generovat i dvojnásobné tržby, zakázek má firma dostatek," uvedl Krenk. Pokud se naplní výrobní plán, mohly by se tržby letos dostat k hranici miliardy a půl.
ČKD získala na konci roku provozní úvěr ve výši milionu dolarů od společnosti Logistic Solution International, která je registrovaná na Panenských ostrovech a je rovněž napojena na Ukrajince. V Česku ji zastupuje analytik DTEK Roman Akimov, který jedná s ČKD o navýšení úvěru o další dva až tři miliony dolarů. Pavel Krenk přitom považuje za pravděpodobné, že v budoucnosti dojde ke kapitalizaci poskytnutých úvěrů.

20.1.2011, E15, Petr Svoboda


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy