RM-SYSTÉM»Události»Na Setuzu padá stín propouštění

Na Setuzu padá stín propouštění

15.06.2010 12:28
Nejdůležitější provoz bývalé Setuzy nevyrábí. To je konec. Už brzy začne propouštění a podnik půjde definitivně do likvidace. To jsou zprávy, jež kolují mezi vystrašenými zaměstnanci podniku.

Někteří se obrátili na redakci Deníku. "Tyhle zprávy se objevují každou chvíli. Abych řekl pravdu, pomalu tomu začínám i věřit," řekl jeden z nich. Jméno si ale nepřeje zveřejnit, protože se bojí, že ztratí místo i doplatek mzdy. FAME, kterého se tyto zprávy týkají, je klíčovým provozem STZ. Ta sice vyrábí například ještě prací prášky, nebo kosmetiku, ale právě řepkový olej má činit největší část produkce kdysi mamutí společnosti. Co bude s podnikem dál, se rozhodne po letošní sklizni řepky a ochoty zemědělců po ne právě dobrých zkušenostech s STZ plodinu dodávat.
"Co se FAME týká, všechno se točí kolem řepky. Zemědělci ji radši prodali jinde, protože STZ pro ně byla nespolehlivá a leckterým dluží," pokračoval v popisování situace náš zdroj. "V každém případě, nejhorší je na tom ta nejistota," dodal k tomu.
Podle Marie Logrové, mluvčí STZ, jsou zprávy o likvidaci firmy nepodložené. "Smlouvy se zemědělci máme podepsané," uklidňovala Logrová, ale současně připustila, že provoz FAME je zatím zakonzervovaný. "Všech zhruba dvacet zaměstnanců je buď převedeno na jinou práci, nebo jsou doma a pobírají v souladu s kolektivní smlouvou šedesát procent platu," dodala.
Dále Logrová vysvětlila, že je to individuální, a že se to týká i některých zaměstnanců mimoprovozFAME. "Například ze zpracování olejů, administrativy a podobně." To potvrdil i Jan Judl, místní odborový předák. "Kolektivní smlouva říká, že pokud je zaměstnanec doma, pobírá osmdesát procent platu. Teprve pokud odmítne převedení na jiné místo, dostává60 procent," přiblížil.

Dál si předseda odborů STZ Judl postěžoval na nedostatečnou komunikaci mezi vedením společnosti a zaměstnanci. "Nemluví ani s odbory. Všechno se oficiálně dozvídáme pozdě, nebo vůbec. Vůbec se nedivím, že se takové řeči šíří. Zatím tedy ani já nemám informace o přípravě dalšího propouštění zaměstnanců," dodal k tomu. Podobné zprávy o likvidaci provozu se rozšířily letos už jednou. STZ měla údajně zakonzervovat MEŘO, tedy provoz výroby metylesterů řepkového oleje. I to mluvčí Logrová popřela. I tady by v takovém případě přišlo o práci asi 20 lidí z celkových zhruba 550vpodniku. Problémy podniku, který by zřejmě jinak problémy neměl, se datují od doby, kdy jej vedl podnikatel Tomáš Pitr. Ten dostal v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářskýchspolečnostíSetuza a Milo Surovárny z roku 2000 souhrnný trest šest let vězení. Pitr byl také odsouzen v roce 2006kpětiletému trestu vězení za daňové delikty z roku 1994. Spravedlnosti uniká.

 

15.6.2010, Ústecký deník, Janni Vorlíček


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy