RM-SYSTÉM»Události»Mittal zahájí vytěsnění malých akcionářů

Mittal zahájí vytěsnění malých akcionářů

25.05.2010 09:10
ArcelorMittal oznámí v červnu minoritářům hutí podmínky squeeze outu. Ti budou chtít sedm tisíc korun za akcii.

Ocelářská skupina ArcelorMittal, která ovládá přes 96 procent v největší tuzemské huti ArcelorMittal Ostrava, začne brzy vytěsňovat její minoritní akcionáře. HN to řekl generální ředitel firmy Augustine Kochuparampil.

„Už jsme obdrželi žádost mateřské společnosti, brzy svoláme valnou hromadu. Předmětem samozřejmě bude takzvaný squeeze out, a to včetně ocenění akcií malých akcionářů na základě znaleckého posudku," uvedl Kochuparampil.

Minoritní akcionáři drží v huti 3,571 procenta akcií. Jejich zástupce Jiří Psota si myslí, že by měli dostat alespoň sedm tisíc korun za akcii. Mittal navrhovanou cenu zatím nechce zveřejnit. Bude však asi o dost menší než minoritáři požadují. Současná cena akcie firmy se na RM-systému pohybuje pod čtyřmi tisíci korunami. „Kurz je poznamenán tím, že ArcelorMittal se k nám chová jako vyděrač, od privatizace ze svých obrovských zisků nevyplácí dividendu," prohlašuje Psota.

Mimořádná valná hromada, kde se menšinoví akcionáři oficiálně dozvědí o podmínkách vytěsnění, bude v druhém červnovém týdnu.

Ostravský Mittal po letech miliardových zisků loni utržil obří ztrátu. „Tržby nám klesly proti předloňsku o více než 40 procent. Nakonec se náš výsledek za loňský rok dostal zhruba na minus miliardu korun," řekl Kochuparampil.

Loni se nedařilo celému hutnickému oboru. Hospodaření třetí největší hutní firmy v zemi Evraz Vítkovice Steel skončilo loni podle mluvčího Jaromíra Křišici zápornou EBIDTA zhruba 1,6 miliardy korun. Firma před týdnem oznámila, že zvažuje zavření vítkovické ocelárny, kde pracuje 320 lidí. Hutnický holding Z-Group Zdeňka Zemka loni předběžně vydělal 115 milionů korun při tržbách 3,4 miliardy. strana 22

 

Brzy svoláme valnou hromadu akcionářů. Předmětem samozřejmě bude takzvaný squeeze out. generální ředitel Arcelormittalu Ostrava Augustine Kochuparampil

 

25.5.2010, Jan Záluský, Zuzana Kubátová, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy