RM-SYSTÉM»Události»Burza v Lucemburku řeší Mittal

Burza v Lucemburku řeší Mittal

15.04.2010 09:49
Burza cenných papírů v Lucemburku vyzvala nadnárodního ocelářského giganta ArcelorMittal, aby se vyjádřil ke stížnosti minoritních akcionářů její dceřiné společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO).

Loni v listopadu si menšinoví vlastníci stěžovali na zneužívání ze strany mateřské firmy, která podle nich porušuje povinnosti vyplývající z registrace na lucemburské burze. Podle ředitele lucemburské burzy Michela Maquila se stížnost týká případného nedodržování pravidel rovného zacházení s drobnými akcionáři. „Vzhledem k tomu, že jsme v těchto diskusích třetí stranou a naší hlavní úlohou je podpora dodržování desatera zásad korporátního řízení, které burza prosazuje, žádáme o stanovisko společnosti ArcelorMittal," uvedl Maquil.
Samotný Mittal, ovládaný rodinou indického multimiliardáře Lakšmí Mittala, nerozumí důvodům, proč akcionáři řeší spory přes lucemburskou burzu.

„Minoritním akcionářům je v Česku k dispozici kvalitní soudní systém pro uplatnění jejich práv a není důvod, aby do sporů zatahovali subjekty, burzy nebo soudy, které nemají v tomto ohledu žádnou působnost. Navíc lucemburské obchodní zákony se vztahují pouze na firmy zaregistrované v Lucembursku. Do těchto firem však ArcelorMittal Ostrava nespadá," řekl HN mluvčí Mittalu Arne Langner.

Minoritní akcionáři dlouhodobě protestují proti tomu, že ostravská huť nevyplácí dividendy. Podle zástupce minoritních akcionářů Jiřího Psoty si její majoritní vlastník ArcelorMittal z nerozděleného zisku půjčuje peníze pro další společnosti ve skupině. „Mateřská společnost, která je zadlužena, dividendy vyplácí a půjčuje si na to od své ostravské dcery, která má na účtu kolem 40 miliard korun," řekl Psota s tím, že akcionáři ostravské huti si rovněž zasluhují vyplácení dividend.

Na postup většinového akcionáře ArcelorMittal si minoritní akcionáři stěžovali například u českého premiéra, Evropské komise v Bruselu, newyorské burzy cenných papírů NYSE i americké komise pro cenné papíry SEC.

V lednu vyhověl jejich žalobě podané na AMO ostravský krajský soud, když rozhodl o neplatnosti valné hromady, na níž firma loni nerozdělila zisk a nevyplatila dividendy. Největší tuzemská hutní společnost se proti rozhodnutí soudu odvolala.

Hospodářské výsledky za loňský rok firma ještě nezveřejnila. Kvůli celosvětové krizi ale loni vyrobila zhruba o 40 procent oceli méně než v letech před krizí. V roce 2008 hospodařila s konsolidovaným čistým ziskem šest miliard korun při výnosech 50,5 miliardy korun. Zaměstnanci ArcelorMittal Ostrava také letos nedostanou přidáno. Firma zaměstnancům vyplatí jednorázovou roční odměnu 3000 korun. V březnu se na tom dohodly odbory s vedením firmy. Průměrná mzda v podniku je nyní necelých 30 tisíc korun. Největší tuzemská huť zaměstnává skoro 6000 lidí. Současnými vlastníky AMO jsou ArcelorMittal Holdings AG s 96,429 procenta akcií, drobní akcionáři drží 3,571 procenta.

15.4.2010, Jan Záluský, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy