RM-SYSTÉM»Události»Akcionáři se pokusí sesadit vedení Orca

Akcionáři se pokusí sesadit vedení Orca

26.03.2010 10:33
„Vzbouřenci“ kontrolují přes 10 procent developerské společnosti orco žádá pařížský soud, aby prodloužil splatnost dluhopisů.

Silné skupině akcionářů došla trpělivost s vedením developerské firmy Orco, která funguje v režimu ochrany před věřiteli, a požadují jeho odchod.

Takový plán tu již jednou byl. Zatímco v minulosti však šlo o malou část investorů, teď to vypadá, že reálná šance sesadit zakladatele a šéfa firmy Jeana-Francoise Otta existuje. Mluvčí skupiny akcionářů Luc Perinet totiž HN řekl, že mezi odpůrce Otta patří i největší akcionář, firma Milennius Investments, jejíž podíl nedávno stoupl na 7,74 procenta.

Skupina tak kontroluje minimálně deset procent, která jsou nutná na svolání mimořádné valné hromady, jež by vedení odvolala. „Mluvíme se všemi akcionáři. Chceme získat dostatečnou sílu ke změně managementu," sdělil Perinet.

Drobní akcionáři o svolání valné hromady již požádali. Vedení firmy má teď třicet dní na to, aby tak učinilo. „My jsme zatím oficiálně žádost o svolání valné hromady neobdrželi. Pokud o to skutečně požádá více než 10 procent akcionářů, samozřejmě to uděláme. Aby potom bylo hlasování platné, musí se na valné hromadě sejít alespoň padesát procent akcionářů," komentovala situaci mluvčí Orca Petra Zdeňková.

Drobným akcionářům vadí, že se současnému vedení v čele s Ottem nepodařilo snížit dluhy. Ty podle nich dosahují 1,6 miliardy eur a jsou tedy stejné jako před rokem, kdy firma o ochranu požádala.

„Ztratili jsme důvěru v osobu generálního ředitele. Ani po uplynutí roční lhůty, po kterou se Orco nacházelo v ochraně před věřiteli, se mu nepodařilo snížit obrovské dluhy, čímž likviduje naděje na zpětné oživení společnosti," uvedl Jean-Pierre Mattei, zástupce akcionářů a bývalý prezident obchodního soudu v Paříži.

Právě Mattei by se měl podle „vzbouřenců" stát novým generálním ředitelem. Prioritou nového vedení by bylo snížit konsolidovaný dluh nejméně o třetinu.

Podle ekonomů tu je šance na změnu vedení. „Akcionářská struktura Orca je velmi roztříštěná, proto na změnu může stačit malý podíl hlasů. Při minulém hlasování, který tehdy vyvolala skupina SOS Orco, získal Ott podporu kolem 25 %," říká Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Akcie firmy včera přes den posilovaly i o 10 %. Nakonec vzrostly o 1,8 % na 199,5 Kč za akcii.

Orco se již několikrát nedohodlo s držiteli dluhopisů v celkové hodnotě kolem 450 milionů eur a splatností nejpozději v roce 2014. „Teď jdeme k soudu, který řídí proces ochrany před věřiteli, s návrhem, aby se splácení dluhopisů prodloužilo až o deset let. Věřitelé se k tomu budou moci vyjádřit, ale konečné slovo bude mít soud. Když plán schválí, pojedeme podle něj," říká Zdeňková.

Drobní akcionáři s tímto plánem nesouhlasí. „Budeme se snažit s držiteli dluhopisů dohodnout na jiném postupu. To, co současné vedení navrhuje je jen odkládáním problémů," řekl Perinet. O ochranu před věřiteli požádalo Orco loni na jaře. Začátkem letošního března firma oznámila, že pařížský soud prodloužil ochranu do konce června. „Pokud soud náš plán schválí, můžeme z režimu ochrany potom vystoupit a začít normálně fungovat," tvrdí Zdeňková. Podle analytiků však Orco bude mít ztíženou pozici i poté. „Firma bude moci fungovat, ale bude se muset spolehnout na přímé úvěry od bank. O její případné nové dluhopisy bude jen těžko zájem," říká analytik Karel Potměšil z firmy Cyrrus.

 

26.3.2010, Jan Sochor, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy