RM-SYSTÉM»Události»Setuza je v insolvenčním řízení, dluží desítky milionů

Setuza je v insolvenčním řízení, dluží desítky milionů

24.03.2010 12:39
Společnost Setuza je v insolvenčním řízení. Vyhlásil je včera ústecký krajský soud. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Podle insolvenčního návrhu jednoho z věřitelů, firmy Sonchen Consulting Limited se sídlem na Kypru, Setuza dluží desítky milionů korun. V insolvenci byla již loni.

Setuza, dříve v majetku kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, je dnes firmou, která nevyvíjí téměř žádnou činnost. Ještě předloni byla největším výrobcem rostlinných olejů a biopaliv v zemi, ale v prosinci 2008 výrobní činnosti včetně zaměstnanců předala firmám STZ a Oleofin, jež patří společnosti Via Chem Group. Kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy a Milo Surovárny dostal letos Pitr šest let vězení.

Podnik se změnil v nevýrobní společnost, která měla jen vyřešit veškeré závazky a postupně má přejít do útlumu. Podle mluvčí nástupnické společnosti STZ Marie Logrové byla Setuza prodána v roce 2008 a je mimo skupinu Via Chem Group. Zahájení insolvenčního řízení proto nechtěla komentovat.

Sonchen Consulting Limitedpodle insolvenčního návrhu koupila pohledávky od leasingové společnosti Alincon. Té Setuza dlužila za úroky z prodlení při splátkách finančního leasingu 1,1 milionu korun a další 4,8 milionu korun za smluvní pokuty. Celkem prý Setuza dluží navrhovateli přes 12 milionů korun. Podle insolvenčního navrhovatele neuhradila Setuza například 18 milionů korun firmě A. T. Kearney, pražské firmě PPVRV 128 milionů korun a společnosti Wincanton Česká republika přes 32 milionů korun.
Loni v červnu Krajský soud v Ústí nad Labem zastavil insolvenční řízení ve společnosti Setuza po dvou dnech.

Na Setuzu soud v roce 2006 vyhlásil exekuci kvůli čtyřmiliardové pohledávce, již měla společnost vůči státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu. Stát se nakonec se Setuzou dohodl na urovnání sporu a soud v létě 2007 exekuci zrušil. Předloni vykázal podnik zisk kolem 346 milionů, rok předtím byl ve ztrátě přes 1,8 miliardy korun.

24.3.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy