RM-SYSTÉM»Události»Akcionáři opět protestovali proti Mittalu

Akcionáři opět protestovali proti Mittalu

19.03.2010 12:01
Před ostravským hotelem Kovák, kde se konala valná hromada společnosti ArcelorMittal Ostrava, včera protestovalo sedm minoritních akcionářů. Nelíbí se jim, že největší tuzemská huť nevyplácí dividendy a převádí zisk na účet nerozděleného zisku z minulých let.

Drobní akcionáři drželi transparenty s nápisy Odprašujeme???. Ty byly na stejný motiv jako dva billboardy, které minulý víkend nechal v Ostravě vyvěsit jeden z minoritních akcionářů Petr Uvíra. Billboardy, na kterých uklízečka luxuje peníze, parodují ekologickou investici společnosti. Drobní vlastníci hutí upozorňují, že se desítky miliard ze zisku společnosti převádějí do jiných firem ve skupině majoritního vlastníka, a jsou tak kráceni na svých právech. Nyní jim ale také hrozí, že budou z firmy vytěsněni, protože mateřský ArcelorMittal již ve firmě vlastní přes 90 procent akcií.

Na valné hromadě akcionáři zvolili do představenstva firmy Ctirada Lolka. Ten nahradil bývalého generálního ředitele huti Sanjay Samaddara. Akcionáři na valné hromadě rovněž rozhodli o vyčlenění a vytvoření samostatné dceřiné společnosti ArcelorMittal Energy Ostrava kvůli získání emisních povolenek. „Díky tomu bude v budoucnu možné získat část bezplatných povolenek CO2 pro výrobu elektrické energie," uvedl šéf firmy Augustine Kochuparampil. Podle firmy by to mělo přinést úspory několika miliard korun. Ušetřené peníze plánuje firma vložit do projektů snižujících emise.

 

19.3.2010, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy