RM-SYSTÉM»Události»Malí akcionáři Zentivy se dočkali. Sanofi je vyplatí

Malí akcionáři Zentivy se dočkali. Sanofi je vyplatí

05.03.2010 09:35
Největší akcionář Zentivy dá menšinovým akcionářům 1150 korun za akcii. Ti si ale s prodejem musí pospíšit.

Čekání menšinových akcionářů největší české farmaceutické společnosti Zentiva je u konce. Její 99procentní vlastník, francouzská skupina Sanofi-Aventis, včera oznámil, že zbývajícím vlastníkům zaplatí za jednu akcii 1150 korun, respektive ekvivalent této částky v eurech (to při kurzu ke dni rozhodnutí soudu odpovídá částce 44,57 eura).

I když si Sanofi dala s oznámením na čas, malí akcionáři si musejí pospíšit - na převedení akcií prostřednictvím své banky či obchodníka s cennými papíry na Sanofi mají čas jen do 18. března. Sanofi zdržení vysvětlovala čekáním na vyjádření nizozemského soudu, kde je Zentiva registrována. Ten však o vytěsnění menšinových akcionářů podle informací HN rozhodl již 23. února.

Proč Francouzi s vyplacením malých akcionářů otáleli, firma nyní nezdůvodnila.
Investoři, kteří své akcie neprodali při loňské dobrovolné nabídce na odkup, se tak nyní konečně mohou dostat ke svým penězům. V posledním roce totiž téměř neexistoval prakticky žádný způsob, jak cenné papíry Zentivy zpeněžit.

Sanofi zaplatí malým akcionářům stejnou částku, jakou nabídla při dobrovolném odkupu, tedy 1150 korun za jednu akcii. Nabídka přitom ohodnotila celou Zentivu na 43,9 miliardy korun.

Zentiva, která je největším českým výrobcem generik (tedy léků, kterým vypršela patentová ochrana), provedla v roce 2004 vůbec první primární úpis akcií na pražské burze. Lidé, kteří si tehdy cenné papíry společnosti pořídili a drželi je až do loňska, kdy Zentiva odešla z pražského trhu, vydělali zhruba dvojnásobek investované částky.

Sanofi, původně čtvrtinový vlastník Zentivy, soupeřila o převzetí českého výrobce léčiv s investiční skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta se ale nakonec nechtěla pustit do cenové války, nabídku na odkup stáhla a svůj balík akcií prodala Francouzům.

 

5.3.2010, Martin Petříček, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy