RM-SYSTÉM»Události»ArcelorMittal se odvolal, spor s malými akcionáři pokračuje

ArcelorMittal se odvolal, spor s malými akcionáři pokračuje

24.02.2010 10:47
Největší tuzemská hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) se odvolala proti rozhodnutí ostravského krajského soudu, který vyhověl žalobě drobných akcionářů na firmu a zrušil jedno z usnesení loňské valné hromady.

Právu to potvrdil ředitel pro vnější vztahy AMO Jan Rafaj. Sporem se nyní bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Devět minoritních akcionářů firmu zažalovalo kvůli nevyplácení dividend a převádění zisku na účet nerozděleného zisku z minulých let. Krajský soud v Ostravě v lednu zrušil usnesení loňské červnové valné hromady AMO, která rozhodla nevyplatit z čistého zisku za rok 2008 dividendy a schválila převést 4,673 mld. korun na účet nerozděleného zisku minulých let. Podle soudu byly na valné hromadě při předkládání návrhu na nerozdělení zisku porušeny formální náležitosti obchodního zákoníku a stanov společnosti.

 

Představenstvo totiž nesdělilo konkrétní důvody, proč navrhlo zisk nerozdělit, čímž podle soudu došlo ke krácení práv minoritních akcionářů. Podle soudce Petra Hampela žádné obdobné rozhodnutí české soudy v minulosti nevydaly. Rafaj v úterý Právu řekl, že soud dospěl k závěru, s kterým se firma neztotožňuje z několika důvodů. „Jednak přidělením zisku do kategorie nerozděleného zisku nedochází k rozhodování o rozdělení zisku. Podle našeho názoru tedy valná hromada o rozdělení zisku nerozhodovala," uvedl. Firma se dále podle něj domnívá, že na valné hromadě velmi detailně během několikahodinového jednání odůvodnila, proč peníze mají zůstat ve společnosti. „Za třetí: podle nás obchodní zákoník ani neklade požadavek, aby to představenstvo takto vůbec odůvodňovalo," pokračoval Rafaj.

 

„A poslední důvod: podle obchodního zákoníku může soud prohlásit usnesení valné hromady za neplatné, pouze pokud by závažným způsobem narušovala práva akcionářů. To vůbec nebylo naplněno," uvedl. „I v případě, že by toto usnesení valné hromady bylo neplatné, pro akcionáře se nic nemění. K žádné újmě, k žádné škodě akcionářů tedy nedošlo," řekl Rafaj.

Podle zástupce minoritních akcionářů Jiřího Psoty má ArcelorMittal Ostrava na účtu nerozděleného zisku zhruba 40 miliard korun. Malým akcionářům se nelíbí, že z těchto peněz téměř 25 miliard korun majoritní vlastník ostravské hutní firmy před časem půjčil svým dalším společnostem.

 

Rafaj Právu v úterý řekl, že jedna z půjček byla ostravské společnosti v minulých dnech vrácena. „Prostředky ve výši přes 11 miliard korun vráceny na náš účet," sdělil.

 

24.2.2010, Anna Bortlíčková, Regionální mutace| Právo - Severní Morava


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy