RM-SYSTÉM»Události»Sanofi-aventis hlásí dvouciferný růst zisku

Sanofi-aventis hlásí dvouciferný růst zisku

11.02.2010 10:10
Česká farmaceutická firma Zentiva má velké kapacity a přijatelné náklady, pochvaluje si francouzský vlastník

Sanofi-aventis, čtvrtá největší farmaceutická společnost světa a vlastník české Zentivy, ukončila loňské hospodaření s čistým ziskem 8,471 miliardy eur. To je meziroční nárůst o pětinu. Čisté tržby firmy stouply na 29,3 miliardy eur z předloňských 27,57 miliardy eur. Čísla včera zveřejnilo nejvyšší vedení koncernu v pařížském hotelu Hilton.

„Rok 2009 byl prvním rokem, v němž jsme uplatnili naši novou strategii. Mohu konstatovat, že jsme dosáhli významného pokroku, pokud jde o budoucnost firmy. Posílili jsme náš růst stejně jako vědu a výzkum, v ukazateli výnosu na akcii máme dokonce dvouciferné plus," oznámil výkonný ředitel Christopher Viehbacher.

Hlavními tahouny loňského úspěchu se stal byznys v rozvíjejících se ekonomikách, boj proti cukrovce, vakcíny, segement volně prodejných léčiv a nové výrobky.

Zentivě, která se stala součástí impéria na konci března 2009, patří zásluha za posílení portfolia generik, tedy léků se shodnými léčivými látkami, jaké mají originály, jimž vypršela patentová ochrana. Zentiva, která je farmaceutickou jedničkou v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku, přinesla do sanofiaventis 400 produktů v 800 lékových formách

„Zentiva je pro nás strategickým partnerem, a to s ohledem nejen na trhy ve střední a východní Evropě, ale rovněž z pohledu Západu. Má pro nás výhodu velkých produkčních kapacit a nízkých výrobních nákladů," uvedl prezident globálních provozů Sanofi-aventis Hanspeter Spek.

Pro další období činnosti francouzského nadnárodního kolosu platí prohlubování taktiky přednesené při stejné příležitosti vloni. Transformace má pokračovat zaměřením pozornosti na vědu a výzkum, soustředěním se na biologické produkty, vakcíny a mnohonásobné licence. Velkou pozornost chce Sanofi-aventis věnovat americkému trhu. V plánu jsou i další akvizice, na něž padlo, včetně nových partnerství, v uplynulých 12 měsících 6,6 miliardy eur.
Po Zentivě, která má v Turecku jednu z nejmodernějších výroben generik vůbec, se Francouzi zaměřili v uplynulých měsících například na dánskou biotechnologickou firmu Zealand Pharma, která se specializuje na boj s cukrovkou.

V úterý, den před oznámením ročních výsledků, pak Sanofi-aventis sdělila, že úspěšně dokončila nabídku na akvizici amerického hráče Chattem. Ten se stane, podle zámořského práva, nepřímou, zcela ovládanou dcerou evropské matky. „Posilujeme tímto krokem přítomnost na zdravotnickém trhu USA, který představuje čtvrtinu všech světových příležitostí v oboru," uvedl Chris Viehbacher.

S cennými papíry Sanofiaventis se obchoduje na burzách v Paříži a New Yorku.

 

11.2.2010, Igor Záruba, E15

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy