RM-SYSTÉM»Události»Lázním přibylo turistů. Těch domácích

Lázním přibylo turistů. Těch domácích

05.02.2010 10:51
Středočeské lázně Toušeň a Poděbrady patří mezi dvaatřicet míst, které bude letos Česká centrála cestovního ruchu propagovat v zahraničí jako klenoty, bez nichž návštěva České republiky není úplná.

„České lázně jsou naším rodinným stříbrem. Zaměříme se na turisty se středními a vyššími příjmy, oslovíme zejména ženy středního věku a páry nad pětačtyřicet let," sdělil mluvčí centrály Filip Remenec. Snahou je ukázat české lázně jako místa, kam se dá vypravit na různé relaxační a wellness pobyty a v jejichž okolí je řada památek i turistických cílů.
Smělý plán však přichází v době, kdy turistická návštěvnost nejen Středočeského kraje klesá. Zkracuje se i délka pobytu, což vlastně znamená, že turisté v tuzemsku utratí méně peněz.

 

Lázně? To raději agroturistiku, tvrdí kraj Středočeský kraj se propad turistiky snaží zastavit, sází ale na jinou strategii. „Tak to je otázka, jestli zrovna lázeňství je zlatý důl. Pokud mám dobré informace, tak řada lázní má problémy s klientelou," reagoval náměstek hejtmana Marcel Chládek.

Středočeský kraj si žádné hlavní téma pro letošní turistickou sezonu nezvolil. Ale také už se nebude spoléhat jen na hrady, zámky a další památky. Ukazuje se totiž, že na Karlštejn a další turistické magnety středních Čech se turisté sice stále jezdí dívat, ale ubytovávají se většinou v Praze, kde také utrácejí.

Středočeský kraj letos vsadí na pořádání různých kulturních akcí v regionech, ale i kongresovou turistiku, která přitáhne do středních Čech movité turisty.

Chce podporovat i agroturistiku. „Byl jsem se podívat na farmě Hedecko na Rakovnicku a překvapilo mě, že zatímco hotely prožívají v zimních měsících odliv hostů, o agroturistiku je zájem celý rok," tvrdí Chládek.

Lázeňská centra s těmito druhy turistiky soupeřit nechtějí. Do budoucna si však věří. „Lázeňská turistika má budoucnost. Novým trendem je, že k nám začínají jezdit mladí lidé nad pětadvacet let. Jsou to hlavně lidé ze středního managementu, kteří si uvědomují, že pracovní vypětí s sebou nese i nutnost regenerovat síly," prohlásil Martin Kubelka, obchodní ředitel Lázní Poděbrady. Loňský rok byl podle něho pro poděbradské lázně návštěvnicky nejúspěšnější za posledních patnáct let. Ekonomická krize se projevila tím, že ubylo zahraničních turistů, zato těch domácích přibylo.

***************************************************************************************************

Poděbrady Novinkou jsou pobyty spojené s hraním golfu, jehož hřiště se nachází 3 kilometry od lázní. Největší zájem je o víkendové pobyty. Nabízejí nižší ceny než slavnější západočeské lázně. Toušeň Leží mezi Brandýsem nad Labem a Čelákovicemi. Slávu jim zajistil železitý pramen. Malé lázně založil roku 1868 Jan Králík. Jezdil tam Leoš Janáček, bratři Čapkové, ve 40. letech minulého století manželé Zátopkovi. V té době se lázně zaměřily na vrcholové sportovce.

 

5.2.2010, Martina Klapálková, Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední čechy

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy