RM-SYSTÉM»Události»Arcelormittal - Akcionáři nechtějí přijít o peníze

Arcelormittal - Akcionáři nechtějí přijít o peníze

21.01.2010 10:58
Krajský soud v Ostravě se včera začal zabývat žalobou drobných akcionářů společnosti ArcelorMittal, ve které požadují zrušení usnesení valné hromady týkající se nevyplacení dividend. Vadí jim i půjčování peněz sesterským firmám, které považují za tunelování

Ve sporu, který by mohl podle žalobců ovlivnit chování velkých firem k minoritním akcionářům, nejde o nic menšího, než o miliardy korun. Majitelé hutnického gigantu ArcelorMittal Ostrava, dřívější Nové huti, ještě nevyplatili, přes to, že firma za posledních šest let vydělala desítky miliard korun, ani haléř na dividendách. A to se nelíbí drobným akcionářům, kteří chtějí svůj majetek zhodnotit. Nelíbí se jim ani to, že ostravská společnost půjčuje firmám spřízněným s jejím největším akcionářem, indickým miliardářem Lakšmí Mittalem, miliardy korun za minimální úrok.

„Nejde tady o nic jiného, než dostat co nejvíc hotovosti z České republiky do rukou indické rodiny," nebere si servítky nejagilnější z drobných akcionářů Jiří Psota.

Trpělivost akcionářům došla v okamžiku, kdy loňská mimořádná valná hromada společnosti odsouhlasila, že za půjčené miliardy korun může Mittalova mateřská společnost ručit akciemi ostravské firmy. Pokud by tedy peníze další firmy Lakšmího Mittala nevrátily, získala by za ně ostravská společnost jen část svých vlastních akcií.

Akcionářům vadí i fakt, že peníze, které mateřská společnost půjčila ostravské firmě na splátky dluhů, jsou úročeny podstatně vyšší částkou, než kterákoliv z půjček, poskytnutých bývalou Novou hutí opačným směrem.

Před soudem, který má rozhodnout o tom, zda je část loňské červnové valné hromady, týkající se rozdělení zisku na dividendy, platná, padl i argument, že pokud by firma používala peníze na investice do zkvalitnění výroby, pak by drobní akcionáři nic nenamítali. „To by znamenalo, že se naše investice do akcií zhodnocuje, že se zvyšuje kvalita podniku," řekl Petr Červenka, další z drobných akcionářů, který výsledek valné hromady napadl. „Nic takového se ale neděje, peníze zhodnocují majetek úplně někomu jinému," dodal akcionář, který za výplatu dividend bojuje už několik let.

Vztah mezi vedením podniku, zastupujícím majitele firmy a drobnými akcionáři je dobře viditelný na průběhu valných hromad.

Například na otázky drobných akcionářů, směřující k budoucnosti firmy, k investicím do nových technologií a podobně vedení firmy prakticky neodpovídá a když, tak vyhýbavě s odkazem na to, že plán budoucího rozvoje firmy ještě není hotov. Ostravská společnost ArcelorMittal se k výhradám drobných akcionářů nechce vyjadřovat.

„Soudní spor zatím není u konce a dokud se tak nestane, nebudeme jeho průběh a ani důvody, které k němu vedly, nijak komentovat," řekla tisková mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová.

21.1.2010, Darek Štalmach, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy