RM-SYSTÉM»Události»Akcionáři si stěžují na Mittala v New Yorku

Akcionáři si stěžují na Mittala v New Yorku

19.01.2010 13:17
Minoritní akcionáři největších tuzemských hutí ArcelorMittal Ostrava (AMO) včera odeslali stížnost na chování majoritního vlastníka – skupiny ArcelorMittal ovládané indickým miliardářem Lakshmi Mittalem – k rukám vedení newyorské burzy NYSE a obávané americké komise pro cenné papíry SEC.

Ve stížnosti tvrdí, že Mittal v Česku porušuje zásady takzvané corporate governance a best practice, tedy pravidla, podle nichž by měla být řízena, spravována a kontrolována každá firma, která je na burze cenných papírů. Tedy i skupina ArcelorMittal, s jejímiž akciemi se obchoduje v New Yorku, a její dceřiné firmy v jednotlivých zemích.

„Chceme, aby tyto zásady včetně korporátní etiky a poctivosti američtí regulátoři prověřili. ArcelorMittal je musí striktně dodržovat nejen na tamních finančních trzích," říká jeden z minoritářů Jiří Psota.

Nejvíce je pálí fakt, že firma ještě nikdy nevyplácela dividendy, ačkoli Mittal za dobu svého působení v Ostravě vydělal už více než 40 miliard korun. A z těch si podle posledních údajů půjčil už více než 24 miliard do své mateřské skupiny.

Minoritáři tak tvrdí, že Mittal si na rozdíl od nich může požitků vyplývajících z výdělků tuzemských hutí bez problémů užívat a k nevyplácení dividend nemá žádný důvod. „Je vůči nám uplatňována bezohledná forma vyhladovění tak, aby hodnota našich podílů značně poklesla," stěžuje si Psota. Ostravský Mittal kritiku odmítá. „Vždy postupujeme v souladu se zákonem, rozdělení zisku bylo řádně odsouhlaseno na valných hromadách," říká mluvčí firmy Věra Breiová.

Minoritní akcionáři ostravských hutí se za svá práva rvou v Česku nezvykle tvrdě již několik let. Teď navíc musí svůj boj stupňovat, protože jim reálně hrozí vytěsnění ze strany mateřského Mittalu. Ten po sedmi letech právních tahanic se státem a po dohodě o odkoupení menšího podílu od skupiny PPF získal v ostravské firmě více než 95procentní podíl a může je vytěsnit.

Čím budou pro Mittala nepříjemnější, tím mají větší šanci dostat za své akcie vyšší cenu. To je věc, na kterou upozorňuje i Breiová. „Chtějí na sebe strhnout pozornost před vyvlastněním," dodává.

To však nic nemění na způsobech, jakými seMittal vůči minoritním akcionářům, mezi něž patřil i stát, v Ostravě chová.

19.1.2010, Jaroslav Mašek, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy