RM-SYSTÉM»Události»Zentiva posílila na trhu v Turecku

Zentiva posílila na trhu v Turecku

18.01.2010 10:42
Česká farmaceutická jednička Zentiva loni opět výrazně posilovala pozice na tureckém trhu. Z analýzy Ernst & Young, o které koncem minulého týdne informoval deník Hürriyet Daily News, vyplývá, že se stala na tamním trhu druhým nejdůležitějším zahraničním kupcem. Dokončila totiž domluvený odkup zbytkového 25procentního podílu ve firmě EczacibaşiZentiva, kterou ovládla už o dva roky dříve.

Turecká akvizice je nejvýznamnější ze zahraničních investic Zentivy. Její továrna je třetím největším výrobcem generických léčiv v Turecku. Podle listu česká Zentiva za podíl zaplatila loni 253,6 milionu dolarů, což je 4,6 miliardy korun.

Turecká Zentiva se na tržbách celé farmaceutické skupiny v roce 2008 podílela 3,19 miliardy korun, skončila tak na druhém místě za Českem, kde Zentiva utržila čtyři miliardy korun.
Zentiva není jediným tuzemským hráčem, který investuje v Turecku. Pozice zde drží také ČEZ, který chce s tamním partnerem investovat 55 miliard korun především do výstavby vodních elektráren. Působí tam také české strojírenské a technologické firmy, jako například Dako-CZ a ICT.

Z deseti největších loňských akvizic v Turecku realizovali zahraniční investoři čtyři, z celkového počtu stovky velkých obchodů to byla zhruba polovina. Mezi kupci tureckých aktiv jsou zejména firmy z Austrálie, Saúdské Arábie, Emirátů, Německa a Británie. Největším investorem loni byla čínská Taiyuan Iron and Steel Group, která koupila podíly v těžební firmě Krom za 300 milionů dolarů.

Turecký trh akvizic byl loni těžce postižen krizí, hodnota obchodů propadla proti předchozímu roku o 68 procent. Celkem se prodalo firem za šest miliard dolarů, letos se očekávají transakce zhruba za deset miliard dolarů. Velká část obchodů probíhá v rámci rozsáhlého privatizačního programu, vláda prodává řadu účastí v energetice, potravinářství, dopravě a financích. Zentivu vlastní koncern Sanofi-Aventis, který ji definitivně ovládl loni v březnu. Zentiva má kromě Česka a Turecka výrobní závody také na Slovensku a v Rumunsku, obchodně působí v řadě dalších zemí regionu. Firma ukončila obchodování svých akcií na burze loni v dubnu.

 

18.1.2010, Tereza Zavadilová, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy