RM-SYSTÉM»Události»Akcionáři Setuzy kývli na další prodej majetku

Akcionáři Setuzy kývli na další prodej majetku

14.09.2009 11:16
Valná hromada ústecké Setuzy schválila prodej dalšího majetku firmy v hodnotě 741 milionů korun. Celkem už se společnost zbavila majetku více než za tři miliardy korun, použila je na úhradu svých dlouhodobých závazků a původně se chtěla vyhnout exekuci.

Akcionáři se na valné hromadě sešli více než po dvou letech. Schváleny byly i účetní závěrky za roky 2007 a 2008 a návrhy na vypořádání hospodářských výsledků. Loňský zisk téměř 347 milionů korun půjde na úhradu ztrát z minulých let. Předloni ztráta podniku dosáhla 1,85 miliardy korun.

Restrukturalizaci a prodej jiného majetku více než za 2,4 miliardy korun schválila už valná hromada před dvěma lety. V minulosti prodané budovy si Setuza pronajala, odprodané stroje si znovu pořídila na leasing. Nemovitosti za 1,14 miliardy korun získala společnost Setuza Development. Mezi lety 2007 až 2009 prodala firma i ochranné známky k jednotlivým produktům, průmyslové vzory, budovy, pozemky know-how a vybrané zásoby.

V současnosti Setuza nevyrábí, stále ale vlastní značný majetek. Má například výrobnu Fame v Mydlovarech, lisovnu v Hracholuskách na Prachaticku, skladovací areál v Lovosicích, rekreační zařízení v Jiřetíně pod Jedlovou a další drobné stavby. Všech se chce postupně zbavit, a řešit tak svou finanční situaci. Vlastní kapitál firmy na konci loňska dosáhl záporné hodnoty přes 650 milionů korun, podle představenstva je letos jeho řešení hlavním úkolem firmy.

Loňské výnosy Setuzy klesly na 3,7 miliardy korun z předloňských 15 miliard. Na konci loňska přešla výroba a téměř všichni zaměstnanci Setuzy do firem STZ, Oleochem, Oleofin a Spolpharma ovládaných skupinou Via Chem. Do STZ a Oleofinu přešlo 550 lidí. Další produkci zajišťují nově firmy Oleochem a Spolpharma, do které přešlo zhruba 200 lidí.

14.9.2009, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy