RM-SYSTÉM»Události»Jaký byl rok 2008 na české burze RM-SYSTÉM?

Jaký byl rok 2008 na české burze RM-SYSTÉM?

09.01.2009 17:00
Podíváme-li se na vývoj české burzy RM-SYSTÉM v uplynulém roce, pak asi nikoho nepřekvapí, že většina akciových titulů vykazuje meziroční ztrátu, většinou v řádech desítek procent.

Index RM ztratil 43%

Celkově index burzy RM-S poklesl o téměř 43%, přičemž předloni české akcie naopak o 28,5% vzrostly. I přes klesající kurz většiny titulů, zobchodovali drobní investoři akcie za neuvěřitelných 8,32 mld. Kč, což je proti předchozímu roku nárůst o 8,3%. Ještě výrazněji vzrostl počet zobchodovaných kusů akcií a to o neuvěřitelných 96% na 23,5 mil. ks.

Akcie Volkswagen se ziskem 86%

Nejvíce vzrostly trochu překvapivě akcie Volkswagenu, které se vstoupily na burzu RM-SYSTÉM až v průběhu roku. Ten, kdo zainventoval do titulu při vstupu na českou burzu, vydělal velmi zajímavých 86% a to i přes fakt, že se jedná o firmu ze sektoru automobilek, které na krutou realitu finanční krize doplácejí nejvíce. Výnos byl ještě vyšší, když investor správně odhadl situaci a včas prodal, protože Volkswagen se krátkodobě obchodoval i v pásmu nad 13 tis. Kč, ale závěr roku se negativně promítnul i do obchodování s touto německou automobilkou a závěr roku zastihl titul na hodnotě blízké 7 tis. Kč.
Nárůst kurzu byl dán zájmem Porsche získat v této společnosti majoritní podíl, což se jí nakonec povedlo a v současné době kontroluje 50,16% akcií Volkswagen. Celkově chce Porsche získat až 75% společnosti.

Splasknutí komoditní bubliny znamenalo pokles NWR

Mezi nejoblíbenější tituly na burze RM-SYSTÉM patří rozhodně společnost NWR. Tento nový titul zabývající se těžbou uhlí vstoupil na českou burzu za 425,80 Kč a vlivem růstové euforie v oblasti komodit dokázal rychle posílit až nad 600 Kč za akcii.
Nicméně, jak komodity a zvláště ceny ropy v první polovině roku prudce rostla, dokázal tento trend zcela obrátit a s ním i kurz akcií NWR, které uzavřely rok 2008 na 72 Kč za akcii.

Orco propadákem roku

Ještě hůře dopadli akcionáři Orco. Zablokované kapitálové trhy po pádu banky Lehman Brotkers a špatný přístup k úvěrům, z kterých developeři financují svoje projekty, znamenal pro realitní sektor velké ztráty. Orco rok na burze RM-S uzavřelo se ztrátou 92% na 171,60 Kč. Nicméně začátek roku 2009 byl pro tento titul pozitivní a Orco se aktuálně obchoduje na hodnotě 210 Kč.

Nejistý vývoj v roce 2009

Vývoj v roce 2009 bude záviset na mnoha faktorech a v současné době zodpovědně předpovědět situaci snad není možné ani s pověstnou křišťálovou koulí. Vše závisí na schopnosti ekonomiky vyrovnat se úvěrovou krizí, která bude pravděpodobně provázena poklesem HDP, růstem nezaměstnanosti a poklesem inflace. Právě vývoj inflace je v současné době nejistý a rizikový. V zásadě hrozí obě krajní alternativy, z nichž ani jedna není pro ekonomiku příznivá. Krátkodobě analytici předpovídají pokles související s recesí světové ekonomiky, dlouhodobě je však možný zásadní zvrat a otočení tohoto trendu směrem k hyperinflaci. Důvodem jsou obrovské státní intervence a záchranné balíčky, které představují reálné zadlužování příštích generací.
Další možností je naopak deflace (záporný růst inflace) podobná té, která vládla například v Japonsku v posledních několika letech. Situace připouští obě varianty a bude na schopnostech centrálních autorit, aby udržely inflační tlaky v přípustném pásmu. Nechme se překvapit.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy