RM-SYSTÉM»Události»Vítkovice Machinery Group investovaly bezmála miliardu korun do výzkumu a vývoje

Vítkovice Machinery Group investovaly bezmála miliardu korun do výzkumu a vývoje

11.10.2013 13:02
Vítkovice Machinery Group investovaly bezmála miliardu korun do výzkumu a vývoje, na sortimentu i obratu je to znát 10.10.2013 - Největší tuzemská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group je deset let po privatizaci státního podílu společnosti Vítkovice do rukou seskupení Vítkovice Holding Jana Světlíka jedním z nejsilnějších inovátorů v tuzemském strojírenství. Do technologického vybavení a akvizic, které jsou rovněž doplněním výrobních i lidských a vývojových kapacit, skupina investovala v součtu za zmíněných deset let přes 15 miliard korun.

Jednou z nejvýznamnějších investičních aktivit je výzkum a vývoj, kam od roku 2006 Vítkovice Machinery Group nasměrovaly už 800 milionů korun.

„Po investicích do unikátní linky na výrobu až 200litrových, čili největších zpětně protlačovaných, ocelových láhví a do špičkové rychlokovárny, která produkuje titanové výkovky i zpracování slitin pro letectví, je výzkum naší třetí největší investicí," upozornil generální ředitel a předseda představenstva Vítkovice Holding Jan Světlík.

Výsledky inovačních a výzkumných projektů jsou znát. Vítkovice Machinery Group jsou v tuzemsku například lídrem ve vývoji dochlazovačů pro tzv. bezemisní elektrárny (elektrická energie získaná tímto způsobem může nahradit část produkce klasických elektráren spalujících fosilní paliva), stejně tak vedou výzkum v oblasti skokového zdokonalení částí parogenerátorů pro jadernou energetiku, v klasické energetice mají na kontě kotel nové generace, loni oceněný Zlatou medailí MSV. V oblasti strojů a zařízení pro zpracovatelský průmysl vyvinuly, dokončily a dodaly inovativní vakuovací zařízení na zušlechťování oceli, které je letošním nositelem Zlaté medaile MSV, a automatický systém aktivního řízení lunet pro vyvažování klikových hřídelí při obrábění.

Vedle toho jsou také tahouny v oblasti využití CNG v dopravě i ve velkokapacitní přepravě plynu, kde vítkovické dceřiné společnosti mimo jiné vyvinuly a vyrobily unikátní kontejner složený z velkokapacitních ocelových láhví a mohou tak dodat kamkoli „energii v kostce na zavolanou" v podobě 5 200 metrů krychlových plynu. To je 50 MWh energie. Čtyři tyto kontejnery jsou srovnatelné s výkonem jednoho bloku Elektrárny Tušimice, představují množství energie pro 2 až 3 rodinné domy na celý rok, případně palivo pro zhruba 250 vozidel na CNG. Výzkumné projekty běží také na dočišťování bioplynu pro jeho další komerční využití.

Vítkovice Machinery Group tak potvrzují svou pozici nejvýznamnějších strojařů v České republice, která trvá už 185 let. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se účastní už od prvního ročníku od roku 1959. Za tu dobu si odsud Vítkovice odvezly 19 Zlatých medailí za své špičkové strojírenské výrobky a desítky dalších prestižních ocenění. „Pro nás je klíčové, že to nejsou jen technicky dokonalá schémata, ale reálné produkty, které mají výsledek v tržbách. Jen Vítkovice Power Engineering prodaly od začátku letoška do této chvíle hi-tech zařízení za více než miliardu korun.

Včetně zařízení pro energetický komplex Yunus Emre pro tureckou společnost Adularya, kotle pro Elektrárnu Tušimice a Prunéřov a dodávek pro jaderné kontrakty v Rusku mají dnes tržby z prodeje výsledků inovací, vědy a výzkumu ve Vítkovice Machinery Group hodnotu zhruba dvojnásobku všech investic skupiny za zmíněných deset let.

Eva Kijonková, mediální zastoupení, tel.:+420 721 857 097, eva.kijonkova@ek-media.com

Zdroj: web emitenta


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy