RM-SYSTÉM»Události»Strojírenské Vítkovice rozběhly výrobu, kterou zvládá jen 15 firem na světě

Strojírenské Vítkovice rozběhly výrobu, kterou zvládá jen 15 firem na světě

06.08.2013 10:06
06.08.2013 - Strojírenská skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP v těchto dnech rozběhla ve své rychlokovárně VÍTKOVICE HAMMERING produkci titanových výkovků. Tento druh výroby, který je postaven na zvládnutí složité technologie, nesrovnatelně náročnější, než je kování oceli, je v České republice unikátem. Vítkovická skupina je jediná, která produkci zvládá. Významné postavení bude mít skupina i ve světovém měřítku. Výkovky z titanu dodává pouze okolo 15 firem na celém světě.

„Jde o speciální byznys, ve kterém se pohybuje malá skupina výrobců z USA, Velké Británie, Francie, Německa, Ruska, Itálie a Číny. Česká republika je nyní osmou zemí, kde se mohou produkovat titanové výkovky pro kosmický program, letectví a medicínské využití," uvedl ředitel VÍTKOVICE HAMMERING Jaromír Šiler. Podle něj jde o technologický skok od produkce z oceli k výrobě z vysoce kvalitních neželezných kovů, které se kovají v menších objemech, ale s násobně vyšší přidanou hodnotou a tedy i cenou, než mají ocelové výkovky.

Rychlokovárna se na náročnou produkci připravovala od svého rozběhu v roce 2012. Prvních deset tun titanu v podobě kruhových tyčí o průměru 135 mm a délky 12,5 metrů, které už jsou určeny pro prodej zákazníkům, poputuje na jih Evropy. „Obchodního partnera ani cílovou zemi nebudeme zveřejňovat, protože na tak specifickém trhu, kam vstupujeme, bychom okamžitě odkryli naše obchodní kanály, a to rozhodně nechceme," upozornil Martin Szromek, který má na starosti právě nový specifický sortiment strojírenských VÍTKOVIC. Upřesnil pouze, že výsledné výrobky najdou uplatnění v medicíně, kde je titan pro svou vysokou pevnost při nízké hmotnosti využíván prakticky ve všech oborech (od stomatologie až po náhrady kloubů).

Nová produkce skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP už má zajištěn pravidelný odběr. Navázat na ni mají i další specifické výrobky, které umožňuje dělat rychlokovárna VÍTKOVICE HAMMERING. Půjde například o tyče ze superslitin Inconel 718 a Inconel 625 které se používají hlavně v leteckém průmyslu.

Supermoderní rychlokovárnu zprovoznila vítkovická strojírenská skupina na konci roku 2011, v roce 2012 běžel zkušební provoz tohoto zařízení za více než 2 miliardy korun. Linka rychlokovacího stroje je svými parametry a výkonností ojedinělá nejen v ČR, ale také v měřítku Evropy.

Rychlokovárna je počítačově řízená a vysoce produktivní. „Přidaná hodnota je v její vysoké výkonnosti, kvalitě a přesnosti. Při kování vytváří vysoce efektivní stupeň napjatosti, pomocí kterého dosahujeme vynikající mechanické vlastnosti. Jsme díky ní schopni zpracovávat hi-tech materiál, dodávat do nových odvětví, pro která jsme nepracovali, a v uzavřeném výrobním cyklu produkovat hotové výrobky," uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti VÍTKOVICE Jan Světlík.

Rychlokovací stroj je nejmodernější technologií tzv. volného kování v současnosti. Technologie je unikátní hned v několika parametrech. Provoz je plně automatizovaný a zcela počítačově řízený. Efektivita výroby se díky tomu blíží myslitelnému maximu. Společnost VÍTKOVICE HAMMERING ze skupiny strojírenských VÍTKOVIC, která linku provozuje, chce do roku 2015 dostat roční produkci linky na 2-3 miliardy korun obratu.

Významná je také návaznost operací, která v uzavřeném výrobním cyklu umožní VÍTKOVICÍM produkovat hotové výrobky. Ze surového ingotu se jen o pár metrů dál stane finální produkt připravený k předání zákazníkům. Těmi budou především klienti z automobilového a petrochemického průmyslu, energetiky, těžby nerostných surovin a železniční dopravy. Naprostou novinkou v rámci skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP je produkce kovaných trubek s tloušťkou stěny od 35 do 130 milimetrů a s průměrem od 200 milimetrů. Vedle výroby kovaných tyčí, bloků či dlouhých osazených kovaných výrobků je právě toto obor, kterému se chce společnost VÍTKOVICE HAMMERING věnovat.

Produkce moderní rychlokovací technologie otevírá společnosti VÍTKOVICE HAMMERING i celé strojírenské skupině dveře k významným zakázkám v tuzemsku i na světových trzích. Zhruba 30 procent produkce směřuje k oběma výrobcům bezešvých vysokotlakých ocelových lahví v rámci skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. Ty se mohou díky vysoce kvalitním vstupům etablovat v dodávkách pro automobilový průmysl, plynařské společnosti a výrobce stabilních hasicích systémů. Podstatná část výroby z rychlokovárny výroby ale směřuje na export. Kromě Evropy také do Ruska, Indie, Jižní Ameriky a řady dalších zemí, v nichž je rozvinuta strojírenská výroba. Zajímavou šancí je také britský trh a jeho petrolejářský průmysl.

VÍTKOVICE HAMMERING v současné době zaměstnávají 75 pracovníků.

Webové stránky emitenta


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy