RM-SYSTÉM»Události»Pojišťovací skupina VIG zvýší dividendu o 9 %

Pojišťovací skupina VIG zvýší dividendu o 9 %

10.04.2013 14:25
Maloobchodní tržby poklesly v březnu meziročně o 4,7 %. Po předchozím poklesu o 0,6 (po revizi) se čekal pokles o 2,0 %. Index RM v uplynulém týdnu zahájil na hodnotě 1.867,38 bodů a uzavíral na hodnotě 1.835,04 bodů (-1,73 %). Celkový týdenní objem obchodů přesáhl ve zkráceném týdnu 73 mil. Kč.

Bulharská prokuratura navrhla zahájení trestního řízení proti společnosti ČEZ
Bulharský generální prokurátor Sotir Tsatsarov prohlásil, že na základě výsledků vyšetřování bulharské distribuční a prodejní divize ČEZu navrhuje bulharská prokuratura zahájení trestního řízení vůči ČEZ, jenž se má týkat outsourcingových kontraktů. Informaci uvedla agentura Bloomberg. Návrh zahájení trestního řízení se podle Tsatsarova rovněž týká bulharské státní energetické společnosti National Electricity company a také energetického regulátora DKEVR. Prokurátor neposkytl vyjádření ani žádné doporučení ohledně možného odebrání či neodebrání licence na distribuci a prodej elektřiny pro bulharské dceřiné společnosti ČEZ Razpredelenie a ČEZ Elektro. O odebrání licence má právo rozhodnout pouze energetický regulátor DKEVR. Rozhodnutí regulátora by mělo padnout 16. dubna. ČEZ již dříve zopakoval své přesvědčení o tom, že neshledává žádné zásadní pochybení ve své dosavadní činnosti, jenž by mělo vést k odebrání licence bulharských dceřiných společností ČEZ Razpredelenie a ČEZ Elektro.

Společnost VIG zveřejnila výsledky hospodaření
Pojišťovací skupina VIG zveřejnila výsledky hospodaření za rok 2012. Celoroční čistý zisk za rok 2012 dosáhl 446,2 mil. EUR a překonal tak konsensus trhu 434 mil. EUR. Společnost se rozhodla, že zvýší dividendu o 9 % na 1,20 EUR na akcii.

Vlastník společnosti Telefónica Czech Republic zvažuje prodej aktiv
Španělská Telefónica je nejzadluženější evropská telekomunikační společnost, která hodlá snížit své zadlužení prodejem aktiv. V úvahu tak přichází i prodej české společnosti Telefónica Czech Republic. Kromě české dceřiné společnosti uvažuje španělská Telefónica i o prodeji irské dceřiné společnosti.

Změna doporučení pro CETV
Společnost Jefferies snížila doporučení pro akcie společnosti CETV na „držet" z „kupovat". Cílová cena byla snížena z původních 12 USD na 5 USD.

NWR se dohodla na změnách podmínek u poskytnutých úvěrů
Těžební společnost NWR ve svém tiskovém prohlášení oznámila, že se dohodla na pozastavení testování a dodatcích k finančním kovenantům svých bankovních úvěrů. Konkrétně u úvěru Exportní úvěrové agentury (jehož nesplacená část nyní dosahuje 78 mil. EUR) si společnost dohodla, že se finanční kovenanty nebudou testovat od 1. ledna 2013 do 30. září 2013. Pro období od 1. října 2013 do 31. prosince 2013 je pak upravena maximální míra zadlužení (což je poměr čistého dluhu k EBITDA) z hodnoty 3,25 na 5 a míra minimálního úrokového krytí (poměr EBITDA k čistému úroku) je upravena z úrovně 3,50 na 2. Dále u revolvingového úvěru (tzv. RCF), jenž aktuálně není čerpán, bylo dohodnuto, že se finanční kovenanty dle původní smlouvy nebudou testovat v období od 1. ledna 2013 do 30. června 2013. Pro období od 1. července do 30. září letošního roku byla maximální míra zadlužení upravena pro RCF úvěr z úrovně 3,25 na 9 a míra minimálního úrokového krytí byla upravena z hodnoty 3,50 na 1. NWR si tak touto dohodou zmírňuje podmínky pro svůj bankovní dluh a podle našeho názoru tak tímto reaguje na pokračující obtížné tržní podmínky, které stále panují v evropském těžebním a potažmo v ocelářském sektoru. Pokud se letos výrazněji nezvýší ceny koksovatelného uhlí z dosavadních nízkých úrovní kolem 100 EUR/t, pak v roce 2013 předpokládáme další meziroční poklesy provozních zisků (na úrovni zisku EBIT prozatím očekáváme mírnou ztrátu) a prohloubení čisté ztráty z loňské úrovně 1,2 mil. EUR.

Jan Kostrhoun


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy