RM-SYSTÉM»Události»Erste Group Bank odepsala 300 mil. EUR

Erste Group Bank odepsala 300 mil. EUR

21.01.2013 15:04
Výrobní ceny v prosinci meziměsíčně poklesly o 0,3 %. Meziročně došlo k růstu o 1,2 %. Vývozní ceny vzrostly v listopadu meziročně o 0,3 %, dovozní ceny pak vzrostly o 1,3 %. Index RM v uplynulém týdnu zahájil na hodnotě 2.071,43 bodů a uzavíral na hodnotě 2.049,91 bodů (-1,04 %). Celkový týdenní objem obchodů dosáhl hodnoty 93 mil. Kč.

Změna doporučení pro VIG
Credit Suisse snížila doporučení pro akcie společnosti VIG na „underperform" z původního „neutral".
HSBC snížila doporučení pro akcie společnosti VIG na „neutral" z „overweight". Cílovou cenu však zvýšila na 1.137 Kč z 984 Kč.

Nové doporučení pro Telefónicu ČR
Barclays zahájila pokrývání titulu Telefonica ČR s doporučením „underweight" a cílovou cenou 310 Kč.

NWR plánuje emitovat dluhopisy v hodnotě 275 mil. EUR
Společnost NWR ve svém prohlášení oznámila, že plánuje emitovat seniorní dluhopisy v hodnotě 275 mil. EUR se splatností v roce 2021. Výnosy z této emise budou použity zejména na splacení dluhopisů o objemu 258 mil. EUR, jejichž původní splatnost je v roce 2015.

Volkswagen očekává zvýšený tlak konkurence
Volkswagen po rekordních prodejích v minulém roce očekává zvýšený tlak ze strany konkurence. Společnost chce nadále expandovat v Číně a USA, jejichž růst zatím úspěšně kompenzuje klesající prodeje v domovské Evropě. Počet prodaných vozů minulý rok činil 9,07 mil. a meziročně tak vzrostl o 11 %. Od roku 2008 tedy celkem o 44 %. Pro naplnění firemní strategie, která počítá s tím, že Volkswagen se do roku 2018 stane světově největší automobilkou, bude nutné uspět zejména v USA, kde německý výrobce dosud zaostával.

Změna doporučení pro ČEZ
Společnost Exane snížila cílovou cenu pro akcie ČEZ o 7 % na 800 Kč. Doporučení ponechala na stupni „outperform".
HSBC snížila cílovou cenu pro akcie ČEZ na 620 Kč z 680 Kč. Doporučení ponechala na stupni „underweight".

Změna doporučení pro NWR
Bank of America Merrill Lynch snížila cílovou cenu pro akcie NWR na 1,55 GBP (48 Kč) z předchozích 1,75 GBP (54 Kč). Doporučení je na stupni „underperform".

Erste Group Bank odepsala 300 mil. EUR
Erste Group Bank uskutečnila pravidelný test pro zjištění velikosti goodwillu a nečekaně přišla s účetním odpisem goodwillu rumunské BCR ve výši 300 mil. EUR. Účetní odpis je způsoben vyšší rizikovou přirážkou, která zvýšila diskontní sazbu pro výčet změny goodwillu. Z důvodu tohoto mimořádného kroku a prodeji ukrajinské divize vykáže Erste Group za celý rok 2012 čistý zisk ve výši 450 mil. EUR. Společnost potvrzuje výhled provozního zisku a nákladů rizika z 3Q 2012 a hodlá vyplatit dividendu ze zisku roku 2012. Jelikož je goodwill vyčleněn z výpočtu kapitálové přiměřenosti, Erste Group oznámí navýšení ukazatelů kapitálové přiměřenosti za rok 2012.

Změna doporučení pro Microsoft
Evercore Partners snížila cílovou cenu pro akcie společnosti Microsoft ze 33 USD na 30 USD (574 Kč). Doporučení je na stupni „equal weight".

Změna doporučení pro Erste Group Bank
Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu pro akcie společnosti Erste Group Bank na 22 EUR (562 Kč) z původních 17,5 EUR (436 Kč). Doporučení ponechává na stupni „držet".
Citigroup snížila doporučení pro akcie společnosti Erste Group Bank na „neutral" z „koupit".

ČEZ zvažuje společnosti JESS, která byla založena za účelem dostavby jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích
Podle tiskového vyjádření společnost ČEZ započala jednání o možném prodeji podílu v akciové společnosti JESS, která je společným podnikem slovenské státní společnosti JAVYS (vlastní v JESS 51 %) a ČEZ (vlastní 49% podíl). Společnost JESS vznikla v roce 2009 za účelem výstavby nového jaderného bloku ve slovenských Jaslovských Bohunicích. Společnost ČEZ v tiskové zprávě uvedla, že ČEZ Bohunice, a.s., spolu se společností JAVYS, a.s. a Rosatom podepsaly memorandum, které třetí straně vytváří podmínky pro poskytnutí potřebných informací o aktuálním stavu přípravy projektu nového jaderného zdroje. Ruská společnost Rosatom tak získává možnost posoudit stav projektu a případně předložit nabídku na odkoupení podílu ČEZ. O možnosti prodeje podílu ve společnosti JESS se již spekulovalo v loňském listopadu. ČEZ tak v tomto slovenském projektu přehodnocuje své plány i s ohledem na to, že hlavní prioritou ČEZ je příprava výstavby dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín.

Jean-Francois Ott zvýšil svůj podíl ve společnosti ORCO
CEO společnosti ORCO, Jean-Francois Ott, navýšil během 10. a 11. ledna 2013 ve firmě svůj podíl prostřednictvím společnosti Stationway Properties Limited. Tato společnost, ve které je Ott významným akcionářem, navýšila podíl v Orcu o zhruba 9 milionů akcií na 8,43 %. Celkově tak pan Ott drží ve společnosti ORCO podíl 8,93 %.

Intel zveřejnil hospodářské výsledky
Výrobce počítačových čipů Intel zveřejnil hospodářské výsledky, které investory zklamaly. Tržby poklesly na 13,48 mld. USD (-3 % meziročně) a zaostaly tak za tržním konsensem ve výši 13,53 mld. USD. Upravený čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek) se propadl na 2,61 mld. USD (- 26 % meziročně) a překonal tak 2,55 mld. USD, které očekával trh. Společnost trpí ze stejných důvodů jako například Dell či Hewlett-Packard. Stále je totiž příliš závislá na slábnoucím PC trhu, který v posledních letech prohrává s novými Smartphony a tablety, u kterých se Intel se svými čipy zatím nedokázal prosadit. Společnost také výrazně navýšila odhady pro letošní kapitálové výdaje, které mají činit 13 mld. USD, zatímco analytici očekávali pouze 10 mld. USD. Investoři mají obavy, že příliš rychlé rozšiřování kapacity může na klesajícím PC trhu výrazně předstihnout poptávku a poškodit účetní bilance společnosti. Výsledky tak naplno nepotvrdily optimismus analytiků, u kterých naprosto jednoznačně převažovala nákupní doporučení.

Jan Kostrhoun


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy