RM-SYSTÉM»Události»Prodej majoritního podílu v AAA Auto byl dočasně pozastaven

Prodej majoritního podílu v AAA Auto byl dočasně pozastaven

17.12.2012 12:56
Kombinace zanedbatelného hospodářského růstu a recese ve vyspělých zemích donutily některé bankovní regulátory k tomu, aby zmírnili své požadavky na bankovní likviditu v rámci regulačních pravidel Basel. Panují totiž obavy, že příliš přísné požadavky by mohly ohrozit ekonomické zotavení. Podobný názor zastává například guvernér ECB Mario Draghi, podle jehož názoru tyto požadavky omezí likviditu na mezibankovním trhu. Konsensus mezi jednotlivými státy však dosud neexistuje. Současné požadavky v rámci Basel III po bankách požadují zásobu aktiv s vysokou likviditou, které jim umožní překlenout 30-denní období bez přístupu k externímu financování. Spory se tak týkají vymezení přípustných aktiv na krytí likviditních potřeb bank. Ty chtějí jejich výrazné rozšíření s tím, že příliš úzké vymezení by je donutilo omezit úvěrování. Původní verze návrhu z roku 2010 připouští použití hotovosti a vládních dluhopisů a v omezeném případě také korporátních dluhopisů s vysokým ratingem. Účastníci Baselu musí k dohodě dospět velice rychle. Postupné zavádění pravidel má totiž začít již 1. ledna 2013. Stavební výroba v říjnu meziročně klesla o -4,3 %. Průmyslová výroba vzrostla o 4,1 %. Index spotřebitelských cen v listopadu vzrostl meziročně o 2,7 %. Míra nezaměstnanosti v listopadu vzrostla na 8,7 % oproti předchozím 8,5 %. Index RM v uplynulém týdnu zahájil na hodnotě 1.930,18 bodů a uzavíral na hodnotě 1.953,54 bodů (+1,21 %). Celkový týdenní objem obchodů dosáhl hodnoty 117 mil. Kč.

Změna doporučení pro ČEZ
Bank of America/Merrill Lunch zvýšila doporučení pro akcie ČEZ na „koupit" z původního „neutral".
Společnost VTP Capital zvýšila doporučení pro akcie ČEZ na „koupit" z původního „držet".
Nomura snížila cílovou cenu pro akcie ČEZ na 640 Kč ze 780 Kč. Doporučení ponechala na stupni „redukovat".

Změna doporučení pro Komerční banku
Společnost Renaissance Capital snížila doporučení pro akcie Komerční banky na „prodat" z původního „držet". Cílová cena však byla zvýšena na 3.630 Kč z 3.440 Kč.

Změna doporučení pro Telefónicu ČR
Fio banka zvýšila doporučení pro akcie společnosti Telefónica ČR z „držet" na „akumulovat". Cílová cena zůstala na hodnotě 408 Kč.

Změna doporučení pro Deutsche Telekom
Barclays snížila doporučení pro akcie společnosti Deutsche Telekom na „equalweight" z „overweight". Cílová cena byla snížena na 9,50 EUR z 10,50 EUR.
Jefferies snížila cílovou cenu pro akcie společnosti Deutsche Telekom na 8,40 EUR z 10 EUR. Doporučení je na stupni „držet".

Změna doporučení pro Microsoft
Barclays snížila cílovou cenu pro akcie společnosti Microsoft na 31 USD z 34 USD. Doporučení je na stupni „equalweight".

Změna doporučení pro Erste Group
HSBC zvýšila cílovou cenu pro Erste Group na 783 Kč z 610 Kč. Doporučení ponechala na stupni „overweight".

Anthony James Denny počká s prodejem majoritního podílu v AAA Auto
Anthony James Denny, který v současné době vlastní přibližně 77 % holandské společnosti AAA Auto Group N.V., informoval, že přes stále probíhající předběžné diskuse s potenciálními investory byl s přihlédnutím k aktuální situaci na kapitálovém trhu formální prodejní proces jeho majoritního podílu ve společnosti na neurčitou dobu pozastaven.

Jan Kostrhoun


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy