RM-SYSTÉM»Události»OHL ŽS postaví na Urake železnici za miliardy

OHL ŽS postaví na Urake železnici za miliardy

19.12.2011 11:17
Během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze byla minulý týden podepsána smlouva mezi českou společností OHL ŽS a ruskou Jamalskou železniční společností o výstavbě zhruba 350 kilometrů železniční tratě mezi městy Obskaja, Salechard a Nadym. Akciová společnost OHL ŽS bude v projektu v hodnotě přibližně 40 miliard Kč plnit roli generálního dodavatele.

Realizace projektu bude zahájena poté, co bude dořešeno celkové financování z české a ruské strany. Podpis kontraktu je tedy úzce spojen s podpisem mandátu České exportní bance k účasti na financování projektu spolu s českými a ruskými komerčními bankami. "Projekt je však příliš velký a bude se realizovat na tři etapy," uvedl již dříve předseda představenstva OHL ŽS Michal Štefl.
Původně měly být smlouvy podepsány již v průběhu podzimu, ale nakonec obě strany s podpisem vyčkaly na oficiální návštěvu ruského prezidenta v Praze. V rámci realizace stavby počítá OHL ŽS s rozsáhlým zapojením řady českých firem - například ŽPSV, AŽD, Sudop, DT Prostějov, Třinecké železárny, Vítkovice, které se budou na výstavbě železnice podílet. Tím však možnosti spolupráce českých podniků na zakázkách v Ruské federaci nekončí.
Plánovaná železnice má být dlouhá 711 kilometrů a její výstavba měla začít do konce letošního roku. České firmy se budou podílet zhruba na polovině její délky na úseku Obskaja - Salechard - Nadym a postaví most přes řeku Ob. Zbytek stavby zajistí domácí společnosti. Celkové náklady se podle dřívějších informací odhadují na 150 miliard RUB (skoro 92 miliard Kč).

Zdroj: Dopravní noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy